poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Sałatka z ogórków z Curry - przetwory


Sałatka uwielbiana przez całą moją rodzinę - zapas z domowych spiżarni potrafi zniknąć zanim zdąży pojawić się zima ;) Polecana jako dodatek do dania głównego, choć u nas najchętniej wyjadana prosto ze słoika ;) 
W naszej rodzinie krąży kilka wersji tej sałatki, jednak poniżej przedstawiam tę najprostszą, wymagającą najmniejszej ilości składników...

Składniki:

na ok. 8-9 słoików po dżemach
  • 3 kg średnich ogórków gruntowych
  • 4 duże cebule
  • 3 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 50g przyprawy Curry
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • olej
Ogórki myjemy, kroimy w plastry średniej grubości (nie za cienkie, by się nie rozpadły). Cebulę kroimy w półtalarki. Do jednej miski dajemy pokrojone ogórki i cebulę oraz 3 łyżki soli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do przegryzienia się składników. Następnie dodajemy 50g przyprawy Curry (można dodać więcej - wszystko zależy od Waszych upodobań co do wyrazistości smaku), 1 szklankę cukru oraz 3/4 szklanki octu. Ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Powstałą sałatkę wkładamy do słoików, dodając na jej wierzch po 1 łyżeczce oleju. 
Sałatkę w słoikach poddać pasteryzacji - wystarczy 10 min (ogórki nie powinny być zbyt miękkie).

Sałatkę można wzbogacić dodając gorczycę białą ziarno, koper zielony, pieprz ziarno lub pieprz mielony.
Zamiast przyprawy Curry można również użyć sosu tabasco lub suszonych papryczek Piri Piri.

Smacznego!

Chcesz się dowiedzieć, gdzie można zakupić produkt? Kliknij w link w nazwie produktu.
 

2 komentarze:

  1. Lubię przyprawę curry, jest wyrazista i aromatyczna, a do tego świetnie zabarwia potrawy : ) Od kilku lat dodaję ją do przetworów i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Robię też identyczną sałatkę, z tym że dodaję jeszcze czerwoną paprykę i czasami pomidory. Jak dla mnie must have sezonu ogórkowego : ) Ciekawa jestem też wersji z papryczkami i sosem tabasco, chętnie zrobię niewielki zapas dla porównania smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto eksperymentować:) Z pewnością wypróbuję opcję z pomidorami:)pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń