czwartek, 18 sierpnia 2016

Deser z malinami na daktylowo-kakaowym spodzie


Deser lekki, smaczny i z nutą słodyczy... Zresztą słowa są tu zbędne, biegnę do kuchni po kolejną porcję !! ;)

Składniki:
  • ok. 100g daktyli bez pestek
  • 2 płaskie łyżeczki kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (lub serka mascarpone)
  • garść malin
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnie odlewamy wodę a daktyle miksujemy blenderem razem z 2 płaskimi łyżeczkami kakao na jednolitą masę. Powstałą masę wykładamy na spód salaterki. 

Ilość nałożonej masy zależna jest od pojemności salaterki i naszych preferencji. Pozostałą masę możemy wykorzystać, podobnie jak masło kakaowe, do smarowania pieczywa. Świetnie nadaje się także do wyrobu domowych andrutów, jako masa do przekładania wafli:)

Na spód z daktyli nakładamy jogurt naturalny lub serek mascarpone do 2/3 wysokości naczynia. Na sam koniec dodajemy maliny. 

Deser warto schłodzić w lodówce ok. 10-15 min.

Smacznego!

P.S. Oprócz malin można również użyć innych ulubionych owoców a zamiast gotowego kakao w proszku -  rozdrobnionych ziaren kakaowca :)

Chcesz się dowiedzieć, gdzie można zakupić produkt? Kliknij w link w nazwie produktu. 
 

2 komentarze:

  1. Mmm, spód daktylowo-kakaowy, coś przepysznego !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ślinka cieknie, wygląda mega apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń