środa, 8 czerwca 2016

Czarna sól Kala Namak


Choć nazwa sugeruje, że sól jest czarnego koloru, jej barwa jest zazwyczaj różowo-szara lub fioletowa. Czarna sól Kala Namak to indyjska sól kamienna pochodzenia wulkanicznego o specyficznym jajecznym aromacie (jak dla mnie zapach gotowanych jajek). Bogata m.in. w wapń, żelazo, potas, sód i magnez. W kuchni wegańskiej stosowana jest do doprawiania tofu. W naturalny sposób dodaje ona potrawom również jajecznego smaku (choćby znana z kuchni wegańskiej tofucznica, wegański majonez). Dzięki aromatowi jajek, będzie przydatna w diecie osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą ich spożywać (np. ze względu na nadciśnienie, wysoki cholesterol, alergie).


Na rynku dostępna jest:

Chcesz się dowiedzieć, gdzie można zakupić produkt? Kliknij w link w nazwie produktu. 

1 komentarz: