środa, 29 czerwca 2016

Bigos z kapusty włoskiej


Bigos z kapusty włoskiej to smaczna i lekka wersja tradycyjnego bigosu. Nie wymaga dużego zachodu i zapewniam, że przypadnie każdemu do gustu;) Można serwować jako samodzielne danie lub w towarzystwie młodych ziemniaczków...

Składniki:
  • jedna średnia główka kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • pół laski kiełbasy np. podwawelskiej
  • 1/4 średniej cebuli czerwonej
  • pół natki koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • przyprawa Jarzynka
  • przyprawa Do Bigosu i Kapusty
  • olej
  • łyżeczka smalcu
  • pół szklanki wody
Z główki kapusty oddzielamy liście, myjemy i sparzamy je wrzątkiem. Kroimy na ok. 1 cm paski. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę, drobno siekamy ząbek czosnku. Na rozgrzanym oleju z łyżeczką smalcu (smalec to ważny składnik, nadaje kapuście specyficzny smak) podsmażamy czosnek i cebulę, aż się zeszklą. Dokładamy pokrojoną kapustę włoską i smażymy na małym ogniu ok. 3 min często mieszając. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, posiekany koperek i opcjonalnie gałązkę lubczyku. Doprawiamy łyżeczką przyprawy Jarzynka i szczyptą przyprawy do Bigosu i Kapusty. Zalewamy połową szklanki wody. Dusimy ok 20 min, aż marchewka zmięknie. Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w niezbyt dużą kostkę, aż się zarumieni. Dodajemy do kapusty. Dusimy jeszcze przez ok 10 min. 
Opcjonalnie, pod koniec duszenia, bigos możemy zagęścić odrobiną mąki pszennej rozbełtanej z wodą. Wówczas całość będzie bardziej gęste. Osobiście lubię jednak nie zagęszczone.
Smacznego!
Chcesz się dowiedzieć, gdzie można zakupić produkt? Kliknij w link w nazwie produktu. 

2 komentarze:

  1. Po składnikach wnioskuję, że z pewnością jest smaczny ale mnie powala jego estetyka która wybija się względem naszego smacznego lecz mało estetycznego "brejowatego" bigosu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"

    Zapraszam zatem serdecznie !
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń