sobota, 12 marca 2016

Pstrąg faszerowany fetą i oliwkami - z piekarnika

Gdy w domowym menu ogłaszana jest rybka, do kuchni wkracza Szef Kuchni;) Dzisiaj danie z pstrągiem w roli głównej w męskim wydaniu:) Zapiekany w piekarniku z wyśmienitym słonawym farszem z fetą, oliwkami i natką pietruszki. Efekt końcowy - pyszne, soczyste mięso i uczta dla podniebienia... Polecam!

Składniki:

2 porcje 

Do przygotowania dania będą potrzebne jeszcze wykałaczki i folia aluminiowa.

Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy delikatnie skórkę. Ząbki czosnku drobno siekamy i dodajemy do środka ryby. Od zewnątrz i wewnątrz nacieramy przyprawą pieprz cytrynowy.
W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem ser typu feta, dodajemy pokrojone zielone oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy obie porcje ryby. Zamykamy rybę wykałaczkami, by farsz nie wypłynął.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. ok. 180 stopni. Pstrągi owijamy w folię aluminiową w formie "kieszonek" posmarowaną wcześniej olejem i nakłuwamy widelcem. Zapiekamy w piekarniku na blasze ok. 25 min.
W między czasie gotujemy ryż i doprawiamy przyprawą curry. Podajemy z gotowym pstrągiem.

Smacznego!

P.S. Polecam również przyprawę Do ryb klasyczna, dzięki której każda rybka nabierze aromatu.

Chcesz się dowiedzieć, gdzie można zakupić produkt? Kliknij w link w nazwie produktu. 
 

2 komentarze:

  1. Ale świetne danie! Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, ciekawy farsz i na prawdę smakuje wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń