niedziela, 10 stycznia 2016

Sos pieczarkowy

Uwielbiam sos pieczarkowy, najbardziej z ziemniakami lub kluskami:) Taki prawdziwy, domowy, aromatyczny... Aż ślinka cieknie ;) I co najważniejsze pasuje do prawie wszystkiego i nie jest w stanie się znudzić...

Składniki:
  • 400-500g pieczarek
  • ok. 150g śmietany 18% do zup i sosów
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • świeży lub suszony koperek 
  • sól, pieprz
  • olej 
  • ok. 800ml przegotowanej wody (lub bulionu jak kto woli)
Pieczarki czyścimy, kroimy w niezbyt grube plastry (sama kroję je jeszcze na pół). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zalewamy 800ml wody (lub bulionem), dodajemy koperku. Zawsze mam zamrożone gałązki koperku, też je dodaję, by sos nabrał jego aromatu, a pod koniec wyciągam z sosu. Zostawiamy wywar na małym ogniu, ok 15 min. Kiedy wywar przejdzie aromatem pieczarek, przygotowujemy w osobnym naczyniu mieszankę ok. 150g śmietany i 2-3 łyżek mąki pszennej. Należy dokładnie połączyć składniki, by nie powstały grudki. Dodajemy małą chochelkę gorącego wywaru, mieszamy a następnie wlewamy całość do sosu dalej mieszając. Doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem, zostawiam na ok. 5-10 min na małym gazie.
Podawać posypany koperkiem razem z ziemniakami, kluskami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub jaglaną (oczywiście to propozycja).
Smacznego!
Chcesz się dowiedzieć, gdzie można zakupić produkt? Kliknij w link w nazwie produktu.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz