poniedziałek, 18 stycznia 2016

Sałatka makaronowa z zielonym ogórkiem

Sałatka z makaronem w formie ryżu z zielonym, świeżym ogórkiem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią wyraziste smaki... Polecam na drugie śniadanie, na imprezę. Jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu - gwarantuję, że jeszcze szybciej zniknie ze stołu;)

Składniki:
  • 300g makaronu w formie ryżu
  • 2 świeże ogórki zielone
  • przyprawa czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • łyżka musztardy
  • mały kubek jogurtu naturalnego
Makaron w formie ryżu gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie wylewamy soku z ogórka, będzie też dodany do sałatki).  Ostudzony makaron mieszamy ze startym zielonym ogórkiem i jego sokiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Równie dobrze można użyć świeżego, przeciśniętego przez praskę czosnku, jednak osobiście wolę go w formie granulowanej, a intensywność smaku jest taka sama. Ważne jest, by czosnek był wyczuwalny w sałatce. Dodajemy łyżkę musztardy, by lekko zaostrzyć smak. Całość mieszamy z 2/3 kubka małego jogurtu naturalnego (sałatka nie powinna "pływać" w jogurcie). Wstawiamy do lodówki na ok. 20-30 min, aż sałatka się "przegryzie". Opcjonalnie można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego! 

Chcesz się dowiedzieć, gdzie można zakupić produkt? Kliknij w link w nazwie produktu.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz