niedziela, 13 grudnia 2015

Puszysty Murzynek

Przepis na Murzynek krąży w mojej rodzinie od dwóch pokoleń :) Jest bardzo smaczny, puszysty, wilgotny i z chrupiącą skórką;) Poniższy przepis oddaję w Wasze ręce, potraktujcie go jako bazę do swojego indywidualnego wypieku. Polecam z polewą czekoladową, bakaliami, cukrowymi płatkami śniegu...

Składniki: 
  • 3 łyżki marmolady lub powideł
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżka cynamonu mielonego 
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka kefiru
  • bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania blachy
W jednym naczyniu łączymy składniki: marmolada, jajka, kakao, cynamon, cukier, cukier waniliowy i miksujemy na jednolitą masę. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną i dodajemy stopniowo do miksowanej mokrej masy. Gdy w czasie miksowania masa będzie zbyt gęsta, stopniowo dodajemy olej. Na koniec całość dokładnie mieszamy z kefirem.

Powstałą masę przelewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Lekko obstukujemy blachę z masą, by wypuścić pęcherzyki powietrza. 
Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C i pieczemy ok. 45-50 min. Ciasto powinno być zwarte i nie przyklejać się do wykałaczki.


Chcesz się dowiedzieć, gdzie można zakupić produkt? Kliknij w link w nazwie produktu. 
 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam murzynki! Z pewnością spróbuję i z tego przepisu bo jest naprawdę zachęcający! :D
    Pozdrawiam gorąco! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis napewno skorzystam!pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń