poniedziałek, 9 listopada 2015

Śmietankowo-kakaowy krem do tortów

Nie jestem ekspertką w robieniu tortów, nadal trenuję i szukam ciekawych pomysłów na smaczne kremy;) Z pewnością mogę jednak polecić prosty krem na bazie śmietanki 30% i serka mascarpone, który łatwo można zamienić w krem kakaowy.

Składniki:
  • 500 ml zimnej śmietanki do ciast i deserów 30%
  • 250g zimnego serka mascarpone
  • 3-4 płaskie łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3 płaskie łyżki kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu
Śmietankę 30% (uwaga - musi być schłodzona!) ubić mikserem na sztywną i gładką masę razem z 3-4 łyżkami cukru waniliowego z prawdziwą wanilią. Nie przepadam za bardzo słodkimi kremami, także nie dodaję za dużo cukru. Dodać serek mascarpone (również schłodzony!), zmiksować do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Powstały śmietankowy krem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać 3 płaskie łyżki kakao w proszku i znowu zmiksować. 
Przełożyć biszkoptowe blaty kremami i wstawić do lodówki na ok 1 h.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz