niedziela, 11 października 2015

Jesienny krem z dyni

Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia jesiennego sezonu bez kremu z dyni:) Rozgrzewająca zupa nastroi pozytywnie całą rodzinkę przed spacerem w wietrzny jesienny dzień a dodany do niej sok wyciśnięty z pomarańczy wzmocni odporność.  A i przyjemniej będzie szukać skarbów jesieni;)

Składniki: 
  • 1,5 - 2 kg dynia
  • 2 średnie marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 małe cebulki dymki
  • przyprawa bulion rosołowa premium 
  • przyprawa Curry
  • przyprawa Imbir mielony 
  • przyprawa Papryka mielona słodka
  • 1 pomarańcza
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Dynię przekroić na pół, wydrążyć pozbywając się pestek i włókien, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki i marchewki obrać i ugotować do miękkości. W osobnym garnku wlać 1 litr wody, wsypać dwie łyżki stołowe bulionu rosołowego premium, wstawić na małym gazie (można dodać pół kostki rosołowej - jak kto woli;). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić pokrojone w drobną kostkę cebule, dodać przyprawę curry i imbir mielony (po płaskiej łyżce) oraz pokrojoną w kostkę dynię. Lekko podsmażyć, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż dynia zmięknie. Całość wraz z powstałym sosem przełożyć do gotującego się wywaru wraz z ugotowanymi marchewkami i ziemniakami. Gotować na małym ogniu ok 15 min. Odstawić z ognia, zblendować całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Postawić z powrotem na mały ogień, doprawić do smaku jeszcze przyprawą curry, imbirem, solą i pieprzem. Na koniec wlać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. 
Krem z dyni przystroić do smaku drobno posiekaną pietruszką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz