poniedziałek, 5 października 2015

Aromatyczne pulpety w ziołowo-pomidorowym sosie


Czas wykorzystać przetarte pomidory z babcinej spiżarni;) Aromatyczne pulpety z natką pietruszki w towarzystwie sosu ziołowo-pomidorowego z białym ryżem. Syte danie na każdą kieszeń :)

Składniki (ok. 4-5 porcji):

Pulpety
  • 500g mięsa wołowo-wieprzowego 
  • jedna średnia cebula drobno posiekana
  • sól, pieprz
  • łyżka curry
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (lub łyżka czosnku granulowanego)
  • jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do masy oraz ok. 1/4 szklanki mąki do obtoczenia pulpetów
  • pół natki pietruszki drobno posiekanej

Sos pomidorowy
  • ok. 500 g przetartych pomidorów (można wykorzystać również gotowe do kupienia w supermarketach)
  • 4-5 suszonych pomidorów na słońcu 
  • 2 łyżki suszonych pomidorów mielonych
  • łyżka ulubionych ziół tj. bazylia, zioła prowansalskie, oregano
  • łyżka cukru 
 Dodatek: ryż biały 2 woreczki 



Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną cebulę, łyżkę curry, przeciśnięte ząbki czosnku lub łyżkę czosnku granulowanego, posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajko i dodajemy 2-3 łyżki mąki. Wyrabiamy mięso tak, by wszystkie składniki się dobrze połączyły. Jeśli mięso za bardzo się klei do rąk, dodać jeszcze jedną lub dwie łyżki mąki. Uformować z mięsa kulki, obtoczyć w mące, obsmażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Wlać szklankę przegotowanej wody, gotować ok 10 min na małym ogniu pod przykryciem obracając pulpety co jakiś czas. Dodać przetarte pomidory, skrojone w drobne paseczki suszone pomidory na słońcu i 2 łyżki suszonych pomidorów mielonych (sos będzie bardziej aromatyczny). Doprawić do smaku ulubionymi ziołami. Gdyby sos okazał się zbyt kwaśny można dodać łyżkę cukru (lub więcej - ocenicie sami). Gotujemy jeszcze na małym ogniu ok. 15 min. W tym czasie wstawiamy do gotowania ryż według wytycznych na opakowaniu:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz