niedziela, 27 września 2015

Kabaczek na słodko

Wielu z Was pewnie zaskoczy takie połączenie... Kabaczek na słodko to propozycja dla smakoszy;) Doskonale sprawdzi się zamiast marmolady na chrupiącym rogalu, jako dodatek do ciast czy deserów. 

Składniki:
  • średniej wielkości kabaczek
  •  30 dkg cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • sok z pół cytryny 
Kabaczka obrać ze skóry, pozbawić pestek. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Zasypać cukrem i odstawić na 24h. Następnie dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Jak kabaczek zmięknie dosypać bezpośrednio do garnka galaretkę pomarańczową i dokładnie wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Dodać sok z połowy cytryny i zagotować. Przełożyć do słoiczków i zawekować. 
Smacznego!
P.S. Równie dobrze smakuje z galaretką agrestową i kawałkami ananasa kandyzowanego;) 

3 komentarze: