poniedziałek, 14 września 2015

Chrupiąca cieciorka - przekąska

Propozycja idealna dla lubiących różnego typu przekąski. Przede wszystkim zdrowa wersja i równie smaczna :D Na imprezę, do piwa... 
Proponuję poniższy przepis potraktować jako bazę do swojej kompozycji smakowej (wersja z ziołami tj. bazylia, solone, paprykowe, z kuminem mielonym, itp.).

Składniki:
Cieciorkę namaczamy na noc. Odcedzamy i gotujemy w świeżej, osolonej wodzie aż zmięknie. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ugotowaną cieciorkę, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy odrobiną soli i ok. 1-2 łyżkami przyprawy Harissa i mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku ok. 30-40 minut. Mój piekarnik jest już trochę wysłużony także proponuję po 20 minutach ocenić już chrupkość cieciorki;) Wyłożyć na ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru oliwy. Podawać po wystygnięciu. Przechowywać w zamkniętym pojemniku spożywczym w celu ochrony przed ich całkowitym wysuszeniem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz