sobota, 8 sierpnia 2015

Placuszki gryczane


Smaczna i zdrowa przekąska, która świetnie sprawdzi się na pikniku;) Zdziwicie się jak szybkie są w przygotowaniu i w ilu wariantach można je zaserwować. Na słodko i wytrawnie - wybór należy do Was...
Dzisiejsza propozycja podania - z jogurtem naturalnym:)

Składniki:
  • szklanka kaszy gryczanej palonej
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Kaszę gryczaną ugotować według wskazań na opakowaniu. Opcjonalnie można użyć do przepisu kaszę gryczaną niepaloną. Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać do jajecznej masy razem z ugotowaną kaszą i wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać niewielkie porcje masy rozpłaszczając łyżką. Smażyć na rumiano z obu stron. Położyć na ręczniku papierowym kuchennym do odsączenia z tłuszczu.
Podawać na wytrawnie z jogurtem naturalnym lub serkiem wiejskim. Na słodko z owocami lub serkiem homogenizowanym waniliowym.
  
Smacznego! 

2 komentarze: