piątek, 28 sierpnia 2015

Pierś z kurczaka w pomarańczowo-jogurtowej odsłonie

Wprawdzie sos i pierś z kurczaka nie wyglądają na zdjęciu zbyt apetycznie ale uwierzcie - trzeba spróbować by się przekonać jak wyśmienicie smakują:D Przepis powstał spontanicznie w mojej głowie i z pewnością zagości nie raz w moim domowym menu. Tym bardziej, że kurczak również posmakował męskiemu gronu:D

Składniki:

(4 porcje)
  • 2 piersi z kurczaka
  • duży jogurt naturalny
  • 1 pomarańcza
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • przyprawa American Chicken
  • sól, pieprz
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia 
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, by nie były zbyt grube i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.  Posypać przyprawą American Chicken i odrobiną soli i pieprzu. Głównie powinna przeważać przyprawa do kurczaka ze względu na występowanie w składzie cynamonu i imbiru oraz papryki słodkiej (w składzie jest też sól, także dosalać delikatnie). Skórkę pomarańczy wyszorować i wyparzyć we wrzątku. Następnie zetrzeć skórkę z całej pomarańczy na tarce do warzyw z drobnym lub średnim oczkiem. Do pojemnika włożyć piersi z kurczaka w przyprawie, dodać startą skórkę z pomarańczy oraz połowę jogurtu naturalnego. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na noc do lodówki w zamkniętym pojemniku.
Na patelni teflonowej rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć z obu stron piersi z kurczaka do momentu ścięcia się mięsa. Powstały sos z marynaty wymieszać z pozostałą częścią jogurtu naturalnego i wlać na patelnię. Dodać stopniowo soku pomarańczowego, dokładnie wymieszać. Zostawić na małym ogniu ok 5 minut. Na końcu sam sos zagotować i wymieszać dokładnie z łyżeczką mąki ziemniaczanej w celu zagęszczenia.
Propozycja podania: z frytkami z batatów i surówką z kalarepy i jabłka dostępne w zakładce "Przepisy".

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz