niedziela, 26 lipca 2015

Wanilia

 
Wanilia - wydawać się może, że ten jadalny owoc Orchidei jest drogą przyprawą... Nic bardziej mylnego:) Wprawdzie zależy to od odmiany (Madagaskar czy Indonezja), ale warto się również przyjrzeć temu, co nam sklepy oferują dodatkowo. Chociażby opakowanie - to również jest składowa ceny produktu, np. widuję w sklepach wanilię w szklanych fiolkach. Ok... jeśli komuś zależy na wizualnym podejściu do zakupu i chęci ozdobienia półki w kuchni taką figurką i wykorzystaniu wanilii w późniejszym czasie to proszę bardzo, rozumiem... Ale przyprawa jest po to, by jej używać, także w moim osobistym przekonaniu takie opakowanie jest zbyteczne, bo wcale nie chroni dodatkowo przed wysuszeniem. Oczywiście każdy ma prawo wyboru:)

Wracając do samej wanilii. Rozróżnić możemy dwie odmiany ze względu na obszar ich uprawy: Madagaskar i Indonezja. Z moich obserwacji wynika, że odmiana Madagaskar (a dokładnie Madagaskar Bourbon) jest zazwyczaj bardziej wilgotna i aromatyczniejsza niż odmiana z Indonezji. W sprzedaży dostępne są również rozmiary wanilii, co poniekąd też ma wpływ na cenę. Także jeżeli nie zależy Wam na rozmiarze i odmianie, wystarczy najmniejsza, by nadać aromatu potrawom i słodkościom;)

Cenna Informacja!!!

Większość osób po zakupie wanilii nie jest świadomych tego, że na jej powierzchni może powstać siwy nalot, który większości skojarzy się z pleśnią.... Ten nalot to naturalny proces wydzielania się waniliny, która świadczy o wysokiej jakości wanilii. Także nie wyrzucajcie jej w przypadku ważnego terminu do przydatności. Wystarczy za każdym razem nalot usunąć papierowym ręcznikiem kuchennym lub delikatnie zeskrobać nożykiem, następnie przechowywać w plastikowym pudełku w chłodnym miejscu (np. lodówce).

Zastosowanie: 

Wanilia nadaje się do aromatyzowania między innymi ciast, napojów mlecznych, budyniu, nalewek i co najważniejsze - do własnoręcznie zrobionego prawdziwego cukru waniliowego:) To bardzo proste!

Odmianę wanilii Madagaskar w różnych rozmiarach możesz kupić tu 

Odmianę wanilii Indonezja w różnych rozmiarach możesz kupić tu

4 komentarze:

  1. Trafiłaś tym przepisem - akurat szukałam wanilii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się, że mogłam pomóc;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś kupiłam w Almie laskę - chyba z 7 pln jak nie lepiej- po otwarciu opakowania okazała się wysuszona na wiór :( a świeża wanilia jest mięsista, lepka i niesamowicie aromatyczna

    OdpowiedzUsuń
  4. tak, zgadza się, dlatego nie warto "inwestować" dodatkowo w opakowanie w postaci fiolki.

    OdpowiedzUsuń