środa, 1 lipca 2015

Hummus w dwóch odsłonach- z pesto z bazylii i czosnkiem oraz z suszonymi pomidorami w roli głównej


Hummus, czyli pasta z ciecierzycy to kolejny przysmak, który podbił moje podniebienie;)
Dzisiaj przedstawiam Wam pastę w dwóch odsłonach - z pesto bazyliowym oraz suszonymi pomidorami w roli głównej.

Hummus z pestoz bazylii

Składniki:
  • 100g ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini (przepis jest tu)
  • świeże listki bazylii
  • listki natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Ciecierzycę namaczamy na noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z 2 łyżkami tahini. W osobnym naczyniu robimy pesto blendując listki bazylii i pietruszki, ząbki czosnku z 1 łyżką oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie pesto mieszamy dokładnie z pastą z ciecierzycy dodając dwie łyżki oliwy z oliwek (by pasta nie była zbyt gęsta). 

Hummus z suszonymi pomidorami

Składniki:
Blendujemy ugotowaną ciecierzycę z 2 łyżkami tahini. W osobnym naczyniu blendujemy suszone pomidory, cebulę czerwoną, rzodkiewki z 1 łyżką oliwy z oliwek i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy papryką słodką mieloną. Następnie mieszamy z pastą z ciecierzycy dodając 2 łyżki oliwy z oliwek (by pasta nie była zbyt gęsta).

Smacznego!

P.S.  Gotowe pasty świetnie nadają się do kanapek i chrupkiego pieczywa. Mogą zastąpić również masło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz