niedziela, 14 czerwca 2015

Sałatka z ciecierzycą i cukinią

Smaczna i syta sałatka świetnie nadaje się jako samodzielna potrawa w upalne dni lub jako dodatek do mięs z grilla:) 

Składniki:
  • ok. 200g ciecierzycy
  • cukinia
  • czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie ocet winny lub ocet jabłkowy

Ciecierzycę należy zalać wodą i odstawić do namoczenia na noc. W przypadku naglącej sytuacji proponuję wykorzystać ciecierzycę z puszki ;) Następnie ugotować ją w osolonej wodzie. Ważne jest by cieciorka nie była zbyt miękka i nie rozpadła się w sałatce. Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy cukinię w plastrach (można też przyrządzić ją na patelni grillowej lub bezpośrednio na grillu). Do ciecierzycy i cukinii dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i świeżą natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oliwą z oliwek i opcjonalnie octem winnym lub jabłkowym. 

Smacznego!
 
P.S. Zamiast cukinii można również dodać bakłażana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz