niedziela, 17 maja 2015

Muffiny z żurawiną

Mamusiuuuu.... Kiedy zrobimy muffinki??? Szybka ocena dostępności potrzebnych składników, fartuszek kuchenny dla małego pomocnika i do dzieła :D Wprawdzie najczęściej robimy muffiny bananowe, tym razem postanowiliśmy trochę zaszaleć i dodać rubinowych diamentów ;) Świetna zabawa a i długo nie trzeba czekać na końcowy efekt.

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej według uznania)
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1 jajko
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 szklanki żurawiny
  • 2 łyżki mleka
W większej misce dokładnie wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i siemię lniane.

W osobnej misce należy roztrzepać jedno jajko z jogurtem naturalnym i połową szklanki oleju. Ważne jest by dokładnie połączyły się mokre składniki.

Na koniec połączone mokre składniki wlać do suchych i dokładnie i co ważne powoli! wymieszać. Masa powinna być lekko ciągnąca się, dlatego dla pewności dodaję z dwie łyżki mleka.

Masę włożyć do foremek do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 min. Muffinki w środku powinny być trochę mokre. Łącznie wyjdzie ok. 15 sztuk:)

Smacznego!

P.S. Zamiast żurawiny można dodać w sumie wszystko: rozgniecione banany, wiśnie, kawałki jabłka, orzechy, itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz